Thee, thee en nog eens thee!

Wat hebben we veel verschillende soorten biologische thee in ons assortiment!
Wel honderden verschillende theeën, van onder andere merken als Piramide, Pukka, Yogi Tea, Numi. Dat is niet voor niets zo, want thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. Al die verschillende theeën hebben we zo overzichtelijk mogelijk voor je ingedeeld in verschillende categorieën.
We schrijven iets voor je over de verschillende soorten thee die er zijn.

Biologische kwaliteit

Thee is in mijn ogen een typisch product waarvan de biologische afkomst een groot verschil maakt! De theeplanten krijgen meer tijd om te groeien en leven langer. De bodem waarop de theeplanten groeien is voedzamer en biologische thee is vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en toegevoegde kleur, geur en smaakstoffen. Biologische thee is wat betreft geur en smaak over het algemeen veel beter in balans. Dat smaakt veel lekkerder dus!

biologischethee

Zwarte, groene en witte thee

Hoewel ze heel verschillend smaken, komen deze drie soorten thee van dezelfde plantensoort, de Camellia Sinensis. Zwarte, groene en witte thee hebben echter ieder een eigen productieproces. Verder hebben ook factoren als de ligging van de thee plantage, het klimaat, de plukmethode en de manier waarop de thee gezet wordt invloed op de smaak.

De theeblaadjes voor de zwarte thee ondergaan de meeste bewerking. zwartetheeZe worden minstens een dag geoxideerd totdat ze zwart zijn. Ook worden de blaadjes gedeeltelijk gefermenteerd en daarna gedroogd. Deze bewerkingen geven de karakteristieke krachtige smaak aan zwarte thee.

Groene en witte thee verschillen van zwarte thee doordat deze theebladjes minimaal gefermenteerd en niet geoxideerd worden. De blaadjes worden vaak gestoomd. De ‘groene’ en gezonde eigenschappen blijven daardoor behouden.

Witte thee onderscheidt zich van groene en zwarte thee door dat de theeblaadjes die gebruikt worden voor deze thee nog zeer jong en niet volgroeid zijn. Op de knopen zitten dan nog witte donshaartjes, vandaar de naam witte thee. Witte thee heeft een zachtere en subtiele smaak dan groene thee. Zet bijvoorbeeld eens een pot thee van deze losse pure witte theeblaadjes van Bodenschatze.

Let op! Gebruik voor het zetten van groene en witte thee water dat tot 70 a 80 graden is afgekoeld. Wanneer je kokend water gebruikt gaat de thee bitter smaken.

Cafeïne in thee

Zwarte, groene en witte thee bevat cafeïne. Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende werking en kan bij kleine hoeveelheden de vermoeidheid verminderen en concentratie verbeteren. Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Hoeveel cafeïne er in thee zit hangt af van de soort, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop. Zwarte thee bevat gemiddeld 40 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Groene thee bevat ongeveer de helft. Kruidenthee bevat in de regel geen cafeïne.

Behalve cafeïne bevat (vooral groene) thee ook veel anti-oxidanten. Hier worden veel gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, zoals dat het een ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende werking zou hebben op het lichaam.

Kruidenthee

Kruidenthee is samengesteld uit kruiden, bloemen en specerijen. Dat kruidenthee de titel thee draagt heeft is eigenlijk bijzonder. Want kruidenthee is net als rooibosthee niet afkomstig van de theeplant.

Van oudsher gebruikt de mens eigenschappen van kruiden om de gezondheid te stimuleren en allerlei klachten te verminderen. Veel voorkomende klachten zoals maagpijn, spanning, obstipatie, keelpijn en misselijkheid kun je te lijf gaan door het drinken van kruidenthee!

Zo staat gember bijvoorbeeld algemeen bekend om de werking tegen misselijkheid en staat cranberry thee bekend om ondersteuning bij urineweginfectie.

Kruidenthee kan ook helpen om te ontspannen of te ontgiften (detoxthee), omdat hier veel speciale thee voor is, zijn dit twee aparte categorieën in onze webshop.

Er is veel op internet te vinden over de heilzame toepassingen van thee. Leuke tip; Piramide thee heeft op haar website hier een goede indeling voor gemaakt, zie hier.

Rooibosthee

Rooibosthee is een theesoort met een warme, lichtzoete smaak, die niet bitter wordt door het lage gehalte aan tannine.rooibosstruik Doordat het geen cafeïne bevat is het een hele geschikte thee voor kinderen en om in de avond te drinken. De thee schijnt een kalmerend effect op het zenuwstelsel te hebben en zo de nachtrust te bevorderen.
In zuid afrika, waar de plant van de rooibos oorspronkelijk vandaan komt, wordt koude rooibosthee gegeven aan baby’s die last van darmkrampjes hebben.

Tip: maak ook eens ice tea van rooibosthee. Heerlijk met schijfjes citroen en een paar blaadjes munt!

Rooibosthee bevat anti oxidanten en is rijk aan vitamine C. Een aantal mineralen die in rooibosthee voorkomen zijn koper, ijzer, magnesium, calcium, zink en kalium. Van rooibosthee wordt beweerd dat het helpt tegen een hele reeks aan kwalen, zoals huidproblemen, maag-darmklachten en hart- en vaatziekten. Er zijn geen nadelige effecten bekend.

Kinder & mama thee

welcome_little_baby copyOnder deze noemer hebben we alle thee geplaatst die specifiek voor vrouw, moeder en/of kind is. De thee in deze categorie bevat geen cafeïne.

Erg leuk om cadeau te geven of krijgen is deze thee van Natural temtation. Speciale mama thee smaakt niet alleen lekker maar is ook goed om de borstvoeding te stimuleren. Kruiden als anijs en venkel staan bekend om de ondersteunende eigenschappen hierbij. Earth mama heeft ook een mooie serie thee speciaal samen gesteld voor (zwangere) moeder en kind.
Ik vond deze theeën heerlijk in de periode dat ik borstvoeding gaf, maar de periode erna had ik er geen trek meer in. Beschuit met muisjes (anijs) hadden mij overigens ook nog nooit zó lekker gesmaakt als na de geboorte van mijn zoon. Dat zal geen toeval zijn.

Behalve de mama/vrouw theeën hebben we ook de kinderthee hier in gedeeld. Piramide heeft bijvoorbeeld een milde lekkere serie thee speciaal voor kinderen gemaakt. Natuurlijk zijn er veel meer geschikte soorten thee voor je kinderen om te drinken, het belangrijkste is dat er geen cafeïne in de thee zit en dat deze niet te scherp van smaak is.

kinderthee

Vruchtenthee

Ten slotte, de naam zegt het al.. In deze categorie vindt je thee met vruchten. Dat kan op basis van de voorgaande theesoorten zijn. De lekkere vruchtensmaken ontstaan door natuurlijke aroma’s en toevoeging van biologische vruchten, zoals bijvoorbeeld sinaasappelschil.


Al dorst gekregen van dit schrijven over thee? Dagelijks thee drinken is een heerlijke en gezonde manier om je vochthuishouding goed te houden. Het levert geen calorieën en met ieder gemoed en weertype is er wel een thee die lekker smaakt!

Wat is jouw favoriete thee? 

Bronnen: o.a. voedingscentrum, Wikipedia, wittethee.net, mens-en-gezondheid.infonu.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!