Ontbijtgranen, welke moet ik kiezen?

Veel mensen ontbijten of lunchen tegenwoordig met ontbijtgranen. De keuze aan ontbijtgranen in de supermarkt is gigantisch. Wat de meeste mensen niet weten is dat veel van deze producten vol met suiker en vet gepropt zijn om ze “lekker” te maken. In onze webshop bieden we verschillende alternatieven aan op de ontbijtgranen uit de reguliere supermarkt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze granen? In deze blog lichten we drie granensoorten uit en geven drie ontbijt recepten voor deze granen.

Teff

Teff is een glutenvrije graansoort en komt oorspronkelijk uit Afrika. De plant heeft zeer kleine zaadjes, 150 teffzaadjes wegen even veel als 1 korrel tarwe. Omdat de korrels van een teffplant zo klein zijn Zonnatura Teff ontbijtworden ze niet uit elkaar gehaald maar in het geheel vermalen. Hierdoor blijft de voedingswaarde intact. De graansoort bevat een hoog gehalte aan calcium en ijzer en is tevens hoog in proteïne en vezels. Teff bevat  vitamine C , deze vitamine bevordert de opname van ijzer.

Teff kan zowel warm als koud gegeten geworden. Voor een snel ontbijtje in de ochtend meng je 6 afgestreken eetlepels Teff met 200ml (plantaardige) melk en voeg daarna fruit en noten naar keuze toe.

Gerst

Gerst is een grassoort die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Deze graansoort bevat veel mineralen en vezels. De vitaminen en fytonutriënten in Gerst hebben een synergetisch/ versterkend effect op elkaar waardoor de uiteindelijke antioxidanteigenschappen van deze graansoort zeer goed zijn. Leuk om te weten is dat ontkiemde gerst ook wel mout genoemd, gebruBountiful Gerstevlokkenikt wordt om bier en whisky mee te maken.

Gerstevlokken zijn groffer van structuur dan bijvoorbeeld teff en zijn daarom makkelijker te verwerken in warme gerechten/ontbijtjes. Voor bijvoorbeeld een ontbijtpap met appel kun je het volgende recept gebruiken: 3-4 eetlepels gerst in een pan aan de kook brengen met 200ml (plantaardige) melk, laat dit ongeveer 20 min rustig koken met een snufje kaneel. Snijdt een appel in stukjes en voeg deze toe aan je gerstepap toe.

 

Haver

Haver vormt een aparte groep binnen de grassenfamilie, dat verklaart ook waarom deze graansoort andere voedingswaarden bevat. Haver bevat beta-glucanen, dit zijn oplosbare voedingsvezels die het cholesterol gehalte Eko land Havermoutverlagen bij een consumptie van 3 gram per dag in combinatie met andere gezonde voeding die laag is in verzadigd vet. Een haverkorrel bestaat voor 5% uit deze voedingsvezel. Haver is het enige graangewas dat olie ophoopt in het zaad. Deze olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren, waardoor haver kan bijdragen aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.

Havermout kan zowel in warme als in koude ontbijtjes verwerkt worden. bijvoorbeeld in een ontbijt met overnight oats, wat een fancy naam is voor je havermout in nachtje laten wellen. Doe zo’n 5 eetlepels havermout in een kom met (plantaardige) melk of yoghurt. De havermout moet net onderstaan. Voeg naar smaak nog ene eetlepel chia zaad of lijn zaad toe en laat je over night oats een nachtje afgedekt in de koelkast staan. S ‘Ochtens kun je nog toppings naar smaak toevoegen en klaar is je ontbijtje.

we zijn benieuwd naar jouw favoriete ontbijt met granen, laat het ons weten in een reactie onder deze blog!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!