Landbouwgrond op? Dan gaan we toch de zee in!

Elke minuut verdwijnen er wereldwijd dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond. Als we in 2050 met negen miljard mensen leven dan hebben we lang niet voldoende eten om alle monden te voeden. Deze gedachte stemt niet optimistisch. Gelukkig zijn er mensen die dit doemscenario niet afwachten maar opzoek gaan naar alternatieven. Landbouwgrond op? Dan gaan we toch de zee in!

Boer zoekt zee

Zzeewierboerderijo hebben wij hier in Nederland onze eigen pioniers. Tien kilometer uit de kust van Texel, in de ruige Noordzee is de eerste zeeboerderij van Nederland te vinden. Hier wordt onderzocht of de Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Begin juni 2015 beleefde de offshore boerderij zijn eerste oogstfeestje. De ambities van stichting Noordzeeboerderij zijn hoog. Voorzitter van de stichting Marcel Schuttelaar: “Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven een nieuwe, groene maritieme keten opzetten”. De stichting ziet kansen om boven de waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen die verder gaan dan alleen het kweken van zeewier. Het moet een haast gesloten kringloop worden van ook visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en energieproductie.

In Noorwegen zijn ze al wat verder met zeewierfarms. Daar ligt al ca 10 hectare.

Wat de boer niet kent…

Zeewier wordt hét plantje genoemd dat de wereld kan redden maar is het eigenlijk wel lekker? Er zijn honderden soorten zeewier. De bekendste (eetbare) soort is Nori. Je weet wel dat zwarte velletje om de sushi. Maar ook wakame is een bekende en geliefde soort. Met zeewier kun je culinair gezien veel kanten op. Gebruik het in soepen, salades, bonenschotels, en groente- en granengerechten.

Ook jij gebruikt zeewier Zeewier wordt vaker gebruikt dan menigeen denkt. Zeewier wordt bijvoorbeeld verwerkt in tandpasta, cosmetica, koffiemelk, bindmiddelen en crackers.

Zeewier is upcoming

In Aziatische landen als Korea en Japan staat zeewier al eeuwen op het menu. Maar ook in Nederland wint zeewier steeds meer aan populariteit. De sushitentjes zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En op de Libelle Zomerweek van 2015 konden de bezoekers zich te goed doen aan algensmoothies en zeekraalsalades. Want eet je zeewier dan eet je je jong, mooi en vitaal. Zeewier houdt door zijn gunstige eigenschappen veroudering, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte tegen. Je hebt na het eten van zeewier lang een verzadigd gevoel en het bevat weinig calorieën.

zeewier

Zeewier is een bron van vitaminen bevat jodium, ijzer, kalk en vitamine C en E.

Ook aan de slag met zeewier?

Het is best even wennen om met zeewier te werken in de keuken als je dat van huis uit niet gewend bent. Gelukkig zijn er tal van websites (waaronder Zeewierwijzer en Smulweb waar je recepten met zeewier kunt vinden. Als je eenmaal door hebt hoe lekker zeewier is dan gaat er een culinaire wereld voor je open!

Wist je dat nori-vellen ook lekker zijn als ziltig snackje? Daar kun je zonder bang te zijn voor calorieën je aan te goed doen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!