Feiten en fabels over bio

Biologisch eten is gezonder, lekkerder en beter voor het milieu. Maar biologisch boodschappen doen, is ook een rijke-mensen-hype en een egoïstische keuze. Want bio is duur en biologische landbouw kan de wereld niet voeden. Zomaar een paar stellingen over bio. Wat is waar? We bespreken vier veel voorkomende meningen. Is het feit of fabel? Aan jou het oordeel!

Feit of fabel 1: Biologisch eten is gezonder

Er is genoeg te vertellen over E-nummers en antibiotica in vlees maar we beperken ons nu tot groenten en fruit. Wat maakt bio gezonder?

IJzersterke groenten

Als je biologisch eet, krijg je automatisch minder landbouwgif en diergeneesmiddelen binnen. Daarbij bevatten biologische groenten meer gunstige stoffen. Zo bevat bio-spinazie bijna twee keer zoveel calcium en tachtig procent meer ijzer dan gangbare spinazie. En bio-sla bevat een ijzergehalte van wel 516 keer meer dan niet-biosla.

Meer groente & fruit, meer gif

Er zijn bij de gangbare landbouw regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze zijn vastgelegd in Maximale Residu Limieten. Er zijn echter kanttekeningen te zetten bij deze normen. Eet je veel groenten en fruit dan krijg je automatisch ook veel (verschillende) gifstoffen binnen. Er wordt geen rekening gehouden met combinatie-effecten van verschillende bestrijdingsmiddelen. Daarbij gaan de normen uit van een volwassen persoon. Jonge kinderen en baby’s hebben een andere lichaamsverhouding en zijn extra gevoelig voor chemicaliën. Verder wordt er niet op elk gif gecontroleerd. Op de aanwezigheid van glysofaat, ook (on)bekend onder de naam Roundup, wordt niet getest. Wetenschappers zijn bang voor schadelijke effecten bij de mens bij langdurige blootstelling hieraan.

Dus bio is automatisch gezonder? Nee, want het gaat er ook om hoeveel je eet en wát je eet. In de biologische tomatensoep van Unox bijvoorbeeld zit een hoop suiker. Biologisch is niet automatisch een synoniem voor suikervrij of een gezonde levensstijl.

Feit of fabel 2: Biologisch is lekkerder

Is bio lekkerder? Het ligt eraan wie je het vraagt en … hoe je het eten presenteert!

Goed proeven is een vak

Er zijn koks die zweren bij de smaak van biologisch. Een plofkip is waterig en bij gangbare sla zijn de bestrijdingsmiddelen dusdanig in de slablaadjes gedrongen dat het er niet af te wassen is. Dat proef je. Alleen van kraakverse biologische producten gaat hun kokshart sneller kloppen.

Bio op de proef gesteld

Niet iedereen heeft even verfijnde smaakpapillen. Dat werd pijnlijk duidelijk op een horecabeurs. Hier werden stukjes koude hamburgers en kipnuggets van Mac Donalds als biologische haute cuisine gepresenteerd. Vrijwel alle foodies vonden het heerlijk.

Feit of fabel 3: Biologisch kan de wereld niet voeden

In 2050 moeten er negen miljard monden worden gevoed. Velen zijn van mening dat dit alleen met gangbare landbouw kan. Is dat zo?

Wat levert het op?

Het klopt deels dat biologische productiemethoden minder opleveren. In Europa en Noord-Amerika zijn de opbrengsten wat lager maar juist in ontwikkelingslanden zorgen biologische methoden voor hogere opbrengsten dan gangbaar.

De bodem zit aan de grond

Met gangbaar stamp je snel een fijne oogst uit de grond maar of dat nou zo duurzaam is? Gangbare landbouwmethoden goedebodemzorgen namelijk voor een uitgeputte bodem. 25% van de bodems wereldwijd zijn ernstig aangetast. Elke minuut verdwijnen er dertig voetbalvelden aan productieve gronden. Als je dan bedenkt dat 99.7% van ons voedsel van onze bodems afkomstig is (FAO, 2011), kun je je afvragen hoe ‘gangbaar boeren’ de wereld zou moeten voeden.

Kan bio de wereld voeden? Los van deze discussie is het nodig minder landbouwgrond te gebruiken voor het verbouwen van veevoer. Alleen al in Nederland wordt 90% van de geïmporteerde soja gebruikt als veevoer. Verbouw je op dezelfde grond soja die geschikt is voor menselijke consumptie, dan zouden we er ruim van kunnen eten.

Feit of fabel 4: Biologisch eten is uitsluitend voor rijke mensen

Je kunt je verbazen over de spotgoedkope prijzen in de supermarkt. Producten worden soms onder kostprijs verkocht om je de winkel in te lokken. Een biologische variant lijkt dan extra prijzig.

Voor hetzelfde geld eet je biologisch

Het winkelt uiteraard makkelijker met een dikke portemonnee maar toch hoef je niet duurder uit te zijn als je biologisch kookt. Koop minder vlees en je bent er vaak al. Eet daarbij groenten en fruit van het seizoen voor nog meer financieel voordeel. Dat is ook nog eens goed voor het verkleinen van je mondiale voetafdruk.

Plofkip_en_biologisch_kip

Minder vlees eten is niet alleen gunstig voor je banksaldo maar ook je gezondheid heeft er baat bij. Er wordt doorgaans veel meer vlees eten dan gezond is. Te veel vlees eten is een van de veroorzakers van hart- en vaatziekten.

Beter eten, minder kosten

In een verzorgingstehuis daalde de kosten aan voedingssupplementen van 40.000 euro tot enkele tientjes per jaar toen ze overgingen op ambachtelijk biologisch koken. Er wordt beter en meer gegeten. Zelfs door dementerende mensen.

Is bio uitsluitend voor rijke mensen? Het maakt het makkelijker maar let je op de seizoenen en eet je weinig vlees eet dan hoef je niet duurder uit te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!