Dé ingrediënten voor een stressloze kerst

Als Sinterklaas ons nog amper heeft verlaten, vliegen de kerstliedjes je al om de oren. Kerst komt eraan. Voor sommigen iets om naar uit te kijken maar voor velen ook om bij de gedachte alleen al rode vlekken te krijgen. Help! Hoe zorg ik voor een succesvol kerstdiner? Voor iedereen die zich hierin herkent, wees gerust: Biowinkel.com heeft dé ingrediënten voor een stressloze kerst!

kerstmis 2015

 Kook op (je) niveau

Hoe fantastisch sommige recepten er ook uitzien, probeer je masterchef-niveau goed in te schatten Kies eerder voor iets dat je zeker weten kan dan een zeer ingewikkeld recept met alle risico’s van dien. Een wat eenvoudiger gerecht kan er met een beetje extra aandacht super chique uitzien.

Tip: maak chique serveerglaasjes. Knijp van een halve citroen het sap uit  boven een bordje en strooi op een ander bordje wat Provençaalse kruiden. Doop een glas met de glasrand eerst in de citroensap en daarna in de kruiden. Zet de glazen in de koelkast om uit te harden. Lekker met een (koud) soepje of viscocktail.

Een zoete variant kan natuurlijk ook. Gebruik dan suiker in plaats van kruiden. Ideaal voor desserts.

Koken kost tijd

Begin tijdig met het bedenken van een menu. Let hierbij niet alleen op hoe lekker iets lijkt maar ook op de bereidingstijd. Eén arbeidsintensief gerecht is best mogelijk maar zorg ervoor dat de rest wat minder tijd kost en bekijk wat je eerder kunt maken. Zoals sausjes, soepen, terrines, patés en ragouts. En ook de vriezer kan handig zijn om bepaalde gerechtjes te bewaren die ruim van te voren zijn gemaakt.  

radijsbloemenopbord

Tip: maak een dag van te voren mooie bloemradijsjes: maak vier inkepingen aan de bovenkant van radijsjes en leg deze in een bak ijswater hierdoor gaan de radijsje openstaan. Leuk om gerechtjes mee te garneren!

 

Laat je gasten ook wat doen

Het komt vaak niet in je op maar je kunt je gasten ook best om wat hulp vragen. Op de avond zelf, door bijvoorbeeld de tafel te laten dekken of kaarsjes aan te steken maar ook door te vragen van te voren een gerechtje te maken. Het komt misschien wat onbeleefd over maar het kan juist het ijs breken. Als je wat aan het doen bent, ontstaan de meest spontane gesprekken.

Heb je echt geen tijd of zin om het complete kerstdiner te verzorgen? Maak dan voor elke gast een leuke uitnodiging met een (niet te ingewikkeld) receptje met het verzoek dit te maken voor de kerst.

Boodschappen met een boodschap

Tijdig houdbare ingrediënten in huis halen, kan een hoop stress voorkomen. Bij Biowinkel.com wordt het ook nog eens bij je thuisgebracht. Een welkome service in een toch best wel drukke tijd. Label de boodschappen voor de gerechten waarvoor je het nodig hebt. Niet alleen handig voor het overzicht maar ook om te voorkomen dat iemand in huis per ongeluk misschien die lekkere crackertjes of compote opeet….

Voor de verswaren maak je een apart boodschappenlijstje en bekijk wat je van te voren kunt bestellen. Het zou toch zuur zijn als de kalkoen of die lekkere moot vis is uitverkocht.

Is je koelkast overvol? Gebruik dan het balkon of de tuin als reserve-koelkast. Ideaal voor drankjes die koud geserveerd moeten worden!

Gezelligheid gaat voor

En dan heb je eindelijk bedacht wat er gegeten wordt met het kerstfeest, wie wat en wanneer maakt en hoe je het presenteertKerstdiner dan moet je nog nadenken over de tafelschikking. Gezelligheid met kerst gaat boven alles en soms is de schikking heel logisch. Niks aan de hand dan. Maar soms is het wat minder eenvoudig. Een idee kan zijn om met elke gang van stoel te wisselen zodat er steeds andere gesprekspartners ontstaan.  

Tip: Heb je kinderen in het gezelschap? Als ze groot genoeg zijn dan is het een idee om ze bij elkaar aan tafel te zetten. Bedek dat deel van de tafel met een niet te duur wit tafellaken en leg er textielstilten op. Als de kinderen even moeten wachten tijdens de gangen dan kunnen ze de mooiste kunstwerkjes maken op het tafelkleed. Succes verzekerd en meteen een leuk aandenken aan het kerstfeest!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!