2016 het jaar van de peulvrucht!

De verenigde naties hebben 2016 uitgeroepen tot het ‘International year of Pulses’ of te wel het jaar van de peulvrucht. Het doel is om door onderzoek en promotie de rol van bonen, linzen en erwten te verstevigen als gezonde en duurzame bron van eiwitten. Daarnaast kunnen ze als eiwitbron en groene bodemverbeteraar ook nog eens wereldwijd een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedseltekorten. De teelt en productie van peulvruchten hebben namelijk een lage klimaatbelasting.

Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bonen, erwten, linzen, kiemgroenten en pinda’s. Soms worden ze als groenten gezien, maar eigenlijk zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel. In dit artikel lichten we drie peulvruchten uit en tot slot geven we een recept om zelf mee aan de slag te gaan.

Mungbonen

Mungbonen zijn kleine groene zaden die in Nederland alleen gedroogd verkrijgbaar zijn. De bonen moeten  6-12 uur geweekt worden en daarna worden gekookt tot ze zacht zijn. Ze worden gebruikt in de Chinese en Indische keuken in zowel zoete als hartige gerechten. De Mungbonen kunnen ook ontkiemd worden waardoor taurttgrgé ontstaat.

De bonen zijn makkelijker verteerbaar en sneller te koken dan de meeste boonsoorten.  Ze zijn dus ook geschikt voor mensen die last kunnen krijgen bij het eten van peulvruchten. Door de makkelijkere verteerbaarheid komen kwaaltjes zoals winderigheid nauwelijks voor. Tevens is de  peulvrucht  een bron van Kalium, vezels vitamine B en C.

Adukibonen

De adukiboon is een relatief kleine rode tot paarsachtige boon en komt oorspronkelijk uit Azië. Ze hebben een zoete, licht nootachtige smaak. De boon wordt vaak eerst geweekt voordat het wordt verwerkt in een gerecht.  Aduki bonen kunnen net als de meeste bonen beter niet rauw worden gegeten, namelijk door de stof lectine die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid.

De peulvrucht kan verwerkt worden in soepergrn, stoofschotels, salades, dips en desserts. Ook kan de boon net als de Mungbonen ontkiemen, hieruit ontstaat een Japanse variant van Taugé. Traditioneel worden deze bonen gegeten met nieuwjaar zodat men een gelukkig jaar tegemoet kan zien.

Adukibonen bevatten  veel eiwitten, oplosbare vezels, ijzer, kalium , foliumzuur en magnesium. De boon is net als de Mungboon makkelijk verteerbaar. Ook hebben deze bonen een lage glycemische index

 Linzen

Linzen zijn er in veel verschillende kleuren, er zijn witte, bruine, rode, gele ,groene en meerkleurige linzen. De linzen kunnen worden voorgewerkt, maar dat is niet perse nodig. Deze peulvruchten hebben een relatief korte kooktijd en kunnen al binnen 10-15 min gaar zijn. Ze worden vaak verwerkt in soepen, stoofschotels, salades en rijstgerechten.

Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan proteïnen en vezels, verder bevatten linzen veel ijzer, foliumzuur, tryptofaan en fosfor. Het eten van Linzen kan de kans op hartziekten aanzienlijk verminderertgn. De magnesium in linzen ruimt ongewenste calciumaanslag op in de bloedvaten. Hierdoor stroomt het bloed beter door, kan het meer zuurstof opnemen en meer nutriënten vervoeren.

Ter afsluiting van deze informatieve blog een lekker recept om zelf mee aan de slag te gaan.

Onderstaande recept is een basis recept voor een linzencurry, laat je creativiteit vooral de vrije loop en varieer in groente en boonsoorten!

 

Simpele linzen curry

Nodig voor twee personen:

150 gram Linzen

50 gram mungbonen of adukibonen

1 ui

1 aubergine

10 cherrytomaatjes

50 gram curry pasta

200 ml kokosmelk

Verse koriander

 

Bereidingswijze:

  1. Kijk op de verpakking van de linzen en bonen of ze nog voorgewerkt moeten worden en doe dit waar nodig. De Linzen zullen worden gekookt in de kokosmelk, maar de mungbonen of adukibonen hebben een langere kooktijd. Kook deze bonen zoals op de verpakking aangegeven staat.
  2. Snijd de aubergine in blokjes, de cherry tomaatjes in kwartjes en snipper de ui.
  3. Verhit een wok en voeg bakvet toe naar keuze en daarna de currypasta. Bak de ui en aubergine even zacht aan in de currypasta.
  4. Voeg de kokosmelk toe en breng dit aan de kook. Doe daarna de linzen in de wok en laat deze meekoken, houdt de kooktijd aan die op de verpakking staat.hgh
  5. Voeg nu de al gare mung/aduki bonen toe en de cherrytomaatjes, deze laat je even meebakken.
  6. Bestrooi de curry als laatste stap nog met een beetje koriander en serveer hem eventueel met rijst of naanbrood.

Voor een snellere versie van dit recept zijn de bonen ook al voor gegaard verkrijgbaar in onze webshop.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll

Blijf op de hoogte van alle aanbiedingen!

  • Regelmatige update
  • Interessante artikelen over Natuurvoeding
  • Als eerste geinformeerd!

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief!